Формула състезания

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium.

Състезанията с формула са една от най-популярните професионални форми на автомобилни състезания. Това е едноместен мотоспорт с отворени колела. Превозните средства, използвани в състезанията с формула, са проектирани и изработени по поръчка и състезанията се провеждат в писти, които са направени специално за състезания с формула.

Някои от добре познатите категории за състезания с формула са Формула едно, две, три и четири. Но той включва и други едноместни серии като GP2 Series, които замениха Formula 3000. Четирите най-популярни категории състезателни формули имат много общи черти, но имат и някои специфични разлики. Нека да разгледаме някои подробности за състезанията с формули.

Историята на Формулата

Състезанията с формула първоначално започват от голямата награда на Европа, която се провежда през 20-те и 30-те години на миналия век. През 1946 г. F1 за първи път е официално стандартизиран и признат. Първото официално световно първенство за състезания с формула се провежда през 1950 г. в Силвърстоун с не-шампионски състезания, които продължават до 1983 г. Световното първенство става популярно и в крайна сметка се превръща в бизнес на Бърни Екълстоун за милиарди, който познаваме днес.

През 1942 г. F2 беше класифициран за първи път, но след това беше разформиран поради спадащите нива на лихвите през 2013 г. През 2015 г. FIA направи опит да въведе отново серията F2, но те бяха неуспешни.

През 1950 г. FIA приема F3, но произходът му е по-старата Формула Джуниър. През 1975 г. FIA (Fédération Internationale de I’Automobile или Международната автомобилна федерация) създава първото европейско първенство на F3 и продължава до 1984 г. Популярният и успешен британски шампионат F3 дава пилоти като Джаки Стюарт, Айртон Сена и Дженсън Бътън .

Произходът на категорията F4 беше сложен. Той също така има набор от отделни категории, които работят под неговото име, но FIA официално не одобри F4 до 2013 г.

Четирите известни категории за състезания с формула

Формула едно

Формула 1 се счита за най-високата точка, когато става въпрос за автомобилни състезания. Той разполага с огромни бюджети и спонсорски сделки, които предлагат възможност за сложно технологично развитие и инженеринг. Той е международно признат и различни страни се състезават за провеждане на състезания. Състезанията F1 представляват отлични постижения както в шофирането, така и в инженерството, но също така са склонни към противоречия и спорове.

Автомобилите F1 се разработват и поддържат от екипи, които работят индивидуално с огромни частни бюджети, използвайки съвременни съоръжения. Те могат да достигнат скорост от над 220 мили в час. Те могат също така да ускорят толкова бързо, че да изтеглят повече g-сила в сравнение с космическа совалка. Цената на автомобилите от Формула 1 също е много висока, поради което само няколко елитни пилоти могат да се състезават за първенството.

Точките във F1 се присъждат 25 за победа, до 1 за 10-те места. Точките се присъждат в Constructor’s Championship.

Формула две

Състезанията F2 бяха разработени за по-младите пилоти, за да могат да се присъединят към състезания на най-високо ниво на автомобилния спорт. Режийните разходи, участващи във F1, означаваха, че влизането за повечето идващи млади шофьори е забранено.

Във F2 автомобилите са идентични и всички пилоти разчитат на един и същ екип от състезателни инженери, доставчици на гостоприемство и статистици на ефективността. Това даде на шофьорите равни условия. Състезанията от Формула 2 са по-скоро тест за индивидуални умения на шофиране, отколкото разходи за отбор.

Формула трета

Състезанията F3 се считат за стъпка за бъдещите пилоти. Той често бележи прехода от аматьорско към професионално шофиране. Британската Формула Три на BRDC се застъпва за по-младите пилоти. Те използват своята система за състезателни точки, за да гарантират възможност за всички.

Всички превозни средства, използвани в европейския F3, имат една и съща рамка и използват 2-литрови, 4-цилиндрови двигатели. Обикновено те се произвеждат от италиански инженери Dallara Automobili. Автомобилите F3 трябва да имат минимум 565 кг тегло, включително водача.