Състезания за спортни автомобили

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium.

Спортните автомобили са един от видовете автомобили, на които се възхищават много хора, но си позволяват само малцина. Много ентусиасти на спортни автомобили също са фенове на състезанията със спортни автомобили. Състезанията със спортни автомобили са форма на състезателни състезания, използващи спортни автомобили с две седалки и затворени колела. Използваните спортни автомобили могат да бъдат специално създадени или прототипи, или могат да бъдат произведени от производството модели или grand tourers (GT). Световният шампионат на FIA за издръжливост е най-популярната серия от шампионати за спортни автомобилни състезания със Световния шампионат FIA GT1 като основна серия, когато става въпрос за автомобилни състезания GT.

История на спортните автомобилни състезания

Жорж Фару, съавтор на първото състезание 24 часа в Льо Ман през 1923 г., твърди, че състезанията със спортни автомобили са родени едва след 1919 г. или преди Първата световна война.

Автомобилите, използвани в състезанията за издръжливост и Гран при, не бяха неразличими през 20-те години. И двамата имат калници и две седалки, ако е необходим механик. Но през 30-те години легендарният спортен автомобил Alfa Romeo Tipo A Monoposto започва еволюцията на истинския едноместен спортен автомобил.

През по-късните 30-те години на миналия век френските конструктори се оттеглят в предимно вътрешна конкуренция със спортни автомобили с голям капацитет като Talbot и Bugatti’s, тъй като не успяват да следят напредъка на автомобилите Mercedes Benz и Auto-Union в GP състезанията.

Пътните спортни или GT автомобили започват да се появяват през 20-те и 30-те години на миналия век, за разлика от бързите туристи и спортните автомобили.

През 50-те години състезанията за издръжливост на открито в цяла Европа, които често се движат по прашни пътища като Тур дьо Франс и Тарга Флорио, все още се нуждаят от калници и механика. Много италиански автомобили и състезания определят жанра, докато той стана известен като Gran Turismo. Това е така, защото трябваше да се изминат дълги разстояния, вместо да се обикалят къси съединения. След Втората световна война състезанията със спортни автомобили се смятаха за почти важни като състезанията за Гран При. Големите автомобилни компании започнаха да инвестират усилията си в своите произведения, за да доставят коли на клиентите. Някои от тези компании бяха Ferrari, Maserati, Jaguar и Aston Martin.

Видове автомобили в спортните автомобилни състезания

Много автомобили се използват в състезанията със спортни автомобили, но те могат да бъдат разделени на две части, спортните прототипи и Grand Touring (GT). Има единични състезания, които смесват двата типа автомобили заедно като 24 часа на Льо Ман.

Спортен прототип

Този тип автомобили е върхът на дизайна на състезателните автомобили. Счита се за най-високото ниво в състезанията със спортни автомобили. Те са специално построени автомобили със затворени колела и отворени или затворени кокпити. Спортните прототипи се считат за единствени по рода си машини и нямат връзка с нито едно пътно превозно средство.

За да бъде по-лесно, спортните прототипи са състезателни автомобили с две седалки с каросерия, покриваща колелата им. Те са технически напредък и са по-бързи от техните едноместни колеги.

Grand Touring

Терминът голямо турне идва за италианския Gran Turismo. Това е най-често срещаната форма на състезания със спортни автомобили и има събития по целия свят. Първоначално Grand Touring автомобилите трябваше да бъдат в серийно производство, но през 1976 г. класът беше разделен на серийно базирани Group 4 Grand Touring Cars и Group 5 Special Production Cars. Това бяха по същество чистопородни състезателни автомобили с подобни на производството тела.