Състезания за офроуд

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium.

Офроуд състезанията са вид автомобилни състезания, които се провеждат в офроуд места като кал, речни корита, пясъци, сняг и други естествени терени. При този тип състезания се използват различни превозни средства като автомобили, камиони, мотоциклети и бъгита. Едно от най-популярните състезания за офроуд състезания е Baja 1000, което се провежда в Мексико.

Различни формати на офроуд състезания

Офроуд състезанията имат различни видове или формати в зависимост от конкретна държава. В Северна Америка има два основни формата на офроуд състезания, които са състезания в пустинята и състезания с кратък курс.

Състезания в пустинята

Асоциацията, отговорна за пустинните състезания, е Националната асоциация за офроуд състезания или NORRA. Основан е от Ед Пърлман и Дон Франциско през 1967 г. По това време това е първото състезателно наказателно тяло, което е посветено изключително на офроуд състезания. Първите по рода си пустинни състезания се провеждат през 1967 г., което е мексиканската 1000. Започва в Тихуана през Енсенада и завършва в Ла Пас. NORRA провеждаше това състезание около десетилетие. Още първото събитие постави основата на класовете превозни средства, както и на правилата, които оформяха офроуд състезанията в Баха за следващите 40 години.

Пустинните състезания се организират най-вече на правителствени земи за отдих. Тези земи обикновено имат писти, които се движат от 25 до 1000 мили. Различните класове превозни средства изпълняват различен брой обиколки. Това може да зависи от размера на двигателя или от настройката на системата за окачване.

Има по-малки организации на пустинните състезания, които бързо се разрастват и една от най-популярните е най-добрата от поредицата Desert. Известно е със състезанието от Вегас до Рено, което е най-дългото офроуд състезание в САЩ с размери 1000 мили.

Друго популярно състезание за пустинни състезания е поредицата Mojave Off-Road Racing Enthusiast, която стартира през 1997 г. като малка серия, ориентирана към състезания. Тази състезателна серия привлече много състезатели.

Състезания на къси курсове

Офроуд състезанията с кратък курс са вид автомобилни състезания, които включват състезания с модифицирани превозни средства. Това състезание се провежда на черен път, затворен с малка дължина, като десетки километри или мили или по-малко. Той има две форми, едната включва състезателните превозни средства на открит черен път, а другата е състезания на стадион, където превозните средства се състезават с много по-кратък курс в арената.

Световното първенство за офроуд състезания с къси курсове се провежда на международното състезателно състезание Crandon International. Някои от примерите за кратки курсове за офроуд състезателни серии са Off-Road Championship и Lucas Oil Off-Road Racing Series. Те са и двете основни организации, които популяризират състезания за офроуд на къси курсове в Съединените щати от 2014 г. И двете от тези серии включват професионални офроуд шофьори и състезателни отбори.

В много страни по-опростен и по-кратък формат на пистите е популярен на панаирите и се нарича Tough or Tuff Truck Competition. Трасетата в този тип състезания са много по-кратки и обикновено състезателите правят индивидуални, навременни писти.

Съществуват и някои основни организации в състезанията с кратки курсове и една от най-дълготрайните е Mid America Off-Road Association. Той популяризира състезания за офроуд къси курсове в Илинойс, Индиана и Охайо.

Освен състезания в пустинята и състезания с къси курсове, в Северна Америка има и други формати на офроуд състезания, като катерене по хълмове, Frozen Rush, където офроуд трофейните камиони се състезават по заснежени ски писти и друга форма на състезания, която не се появяват на конкретна асфалтирана писта.