Суперкола

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium.

Автомобилното изложение във Франкфурт през 1966 г. беше лансирането на знойния нов спортен V12 автомобил със среден двигател от италианския производител на трактори Lamborghini. Красивата Miura беше най-бързият автомобил в света по това време, според компанията, с максимална скорост от 175 mph и време за ускорение от 0-62 mph от 6,7 секунди.

Хиперкар

В отговор на изобилието от обикновени суперавтомобили се появиха хиперавтомобили. Дори производителите на екзотични превозни средства искаха моделите с ореол, за да издигнат имената си отвъд конкурентите, което води до категория автомобили, които сега струват милион долара или повече и имат 1000 или повече конски сили.

През 2005 г. Bugatti Veyron за милиони долари, хиляда конски сили, 253 мили в час, четиритурбо задвижван W16 постави нормата за хиперавтомобили, а неговият наследник Chiron за 3 милиона долара, 1500 конски сили, 304 мили в час, продължава да се развива стандартът днес. Друг беше ограниченото издание с електрически усилвател McLaren P1, както и хибридно-електрическият V12 Ferrari LaFerrari.

Граници, които са мъгливи

Едновременният срив на пазара на купета и кабриолети, както и повишената производителност и способност за управление на модели с всякакви форми и размери, обърка водите.

Mustang е претенцията на Ford за слава като най-продаваната спортна кола в света, с продажби, сравними с Porsche 911. BMW Z4, Mazda MX-5 Miata и Porsche 718 Boxster са вероятно най-добрите примери за останали чисти спортни автомобили, с много мощност и задни седалки.

И под формата на Shelby GT500, Mustang произвежда невероятните 760 конски сили, твърдо го утвърждавайки като мускулен автомобил в сравнение с Dodge Challenger Hellcat, който също е класифициран като мускулен автомобил.