Спортна кола

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium.

„Малко ниска кола с мощен двигател и обикновено побира двама души“ е проста дефиниция за спортен автомобил. Това е много стандартна дефиниция, но ни дава представа за това, което широката публика смята за спортен автомобил.

„Автомобил, оборудван за състезания, особено аеродинамично оформено превозно средство с един пътник или двама пътници с нисък център на тежестта и кормилно управление и окачване, изградени за прецизен контрол при високи скорости“, според речника на Houghton Mifflin. Това определение в речника изглежда не предава мнението на средната публика за това какво е спортен автомобил.

Автомобилна

Въпреки това, този ограничен възглед за спортните автомобили не се споделя от всички почитатели на автомобили. В различни кръгове спортната кола се определя като всяко превозно средство, което има повече производителност или мощност от по-конвенционалните превозни средства. Мускул колите и други по-големи превозни средства, предназначени за производителност, ще бъдат класифицирани като спортни от тази школа на мисълта.

Други ще твърдят, че разликата между спортен автомобил и всеки друг вид превозно средство се определя от това как се управлява окачването и управлението на превозното средство. Дали различните настройки на окачването представляват истински „спортни автомобили“ е спорна точка сред експертите.

Спортен автомобил

Някои твърдят, че намеренията на спортния автомобил го определят. Те определят спортната кола като такава, която е създадена за производителност, а не за полезност. Тази дефиниция, базирана на намерения, от друга страна, предлага малко насоки при оценката дали превозното средство е спортен автомобил или не. Проектирането на автомобил от всякакъв вид без сериозно обмисляне на неговата приложимост и полезност изглежда невъзможно, особено в настоящия период. Всяко търговско жизнеспособно превозно средство трябва да запази значителна полезност, независимо от неговата производителност.

„Попитайте пет души точното определение за спортно превозно средство и вероятно ще получите пет различни мнения“, казва Road and Track, голям автомобилен вестник, обобщавайки аргумента за дефиницията на спортен автомобил.

Няма общоприета дефиниция за това какво представлява спортен автомобил. Тесните дефиниции от миналото не са подходящи, за да характеризират днешните многобройни автомобилни предложения, а повечето отдавна поддържани дефиниции са в противоречие с популярната употреба на термина.

Изглежда обаче има обща нишка, която минава през почти всички интерпретации на термина „спортно превозно средство“. Автомобилът може безопасно да бъде класифициран като спортен автомобил, ако е конструиран с висока производителност или възможности, подобни на състезания. Въпреки че някои пуристи могат да възразят срещу подобна либерална гледна точка, други дефиниции са доста по-малко от адекватното разделяне на спортните превозни средства от обикновените производствени модели.