Какво се счита за спортна кола?

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium.

Спортните автомобили са проектирани за скорост, стабилност, повишена маневреност и пъргавина и отлично управление. Тези автомобили са проектирани да отговарят на много специфично изискване: нуждата от скорост и производителност. В светлината на това изискване те често не достигат в различни други области, включително капацитет за пътници, икономия на гориво и дори разходи за поддръжка. Докато спортните превозни средства може да имат недостатъци в някои области, когато става въпрос за парична стойност на автомобила, това е напълно добре. Спортните автомобили не са проектирани да отговарят на всички изисквания на обикновения купувач. При много обстоятелства е вярно точно обратното. Спортните автомобили никога не са били предназначени да бъдат универсални превозни средства; те са създадени, за да се отличават в специализирани области.

И така, какво точно е спортна кола?

„Компактна ниска кола с мощен двигател и обикновено побира двама души“ е най-основното определение за спортен автомобил. Въпреки че в това описание липсват няколко характеристики, които отличават спортната кола от другите превозни средства, то служи като общо „учебническо“ определение за това, което широката публика счита за спортен автомобил.

Спортната кола се определя като „автомобил, подготвен за състезания, по-специално аеродинамично оформено превозно средство с един или двама пътници с нисък център на тежестта и кормилно управление и окачване, изградени за прецизен контрол при високи скорости“, според речника на Houghton Mifflin .

Спортните превозни средства обикновено се наричат ​​от автомобилните ентусиасти като високопроизводителни мускулни автомобили и други по-големи, агресивни стилове превозни средства. Въпреки това, някои хора ще кажат, че автомобилът е „спортен автомобил“ или просто „спортен“, въпреки че далеч не е истински спортен автомобил. Това е особено вярно в случай на „обикновени“ автомобили, които идват със „спортен пакет“ и/или допълнителни елементи, предназначени да направят колата по-спортна. Тези автомобили обаче не отговарят на техническото определение за истински спортен автомобил.

Какво е определението за Grand Tourer?

Има Gran Turismos и след това има спортни автомобили. Gran Turismo, често известен като туристически или туристически автомобил, е луксозно превозно средство с висока производителност. Това е комбинация от лукс и скорост, казано просто. Gran Turismo е италиански термин, следователно различните италиански спортни превозни средства, които отговарят на описанието на „луксозна производителност“, са лесни за представяне. Какво мислиш, че виждаш? Вероятно парк от елегантни автомобили с високопроизводителни възможности, първокласни материали и изключителна изработка. Но нима всички тези неща не се отнасят и за спортните автомобили? Е, донякъде, но не съвсем.

По време на пика на периода на мускулите беше достатъчно да наречете колата си „спортна кола“ просто защото имаше достатъчно мощност. Въпреки това, не сте планирали скоро да заведете автомобила на състезателна писта. Туристическият автомобил, от друга страна, е превозно средство, което е специално проектирано за използване по пътищата, независимо дали дизайнът му се счита за „спортен“.