Какво е определението за спортен автомобил?

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium.

В началото беше спортното превозно средство. Имаше време, когато хора като Карол Шелби наричаха вдъхновените от писта четириколесни автомобили като „спортни коли“, както феновете на мотоциклети наричат ​​избраните версии „спортни мотоциклети“.

Спортните автомобили бяха еволюция на минималистични автомобили след Втората световна война, предназначени за изрязване на ъгли по малките, криволичещи пътища в Европа и Великобритания. MG TC, роудстър с преден двигател и задно задвижване само с две седалки и без излишни елементи, беше най-добрият пример за тях.

Оборудване

Днес TC прилича повече на селскостопанска техника, отколкото на кола, предназначена за бързо транспортиране, но въпреки това беше почти изправен джет ски в сравнение с тромавите ежедневни автомобили от 40-те години на миналия век. Тези забавни играчки са открити и изпратени у дома от американски войници, служещи в Европа по време на Втората световна война и Студената война.

Клубът на спортните автомобили в Америка е създаден през 1944 г., а логото на групата все още се основава на изображението на колело с жици, като това, представено на MG TC. Производителите създадоха версии със затворен покрив на своите двуместни роудстъри, които въпреки това изглеждаха квалифицирани като „спортни автомобили“ през десетилетията, което натоварва определението за „спортна кола“.

Chevrolet Corvette, известен като “спортната кола на Америка”, се предлага само със затворен покрив за кратък период от време в края на 70-те и началото на 1980-те. Тъй като от определението за спортен автомобил имаше неписано следствие, че името предполагаше двигател с малък работен обем, чието скромно тегло би допринесло за пъргавината на автомобила, Corvette винаги беше изключение. Ентусиастите на спортни автомобили ставаха все по-предпазливи към Corvette, тъй като неговите опционални двигатели се разшириха, за да включват V8 с голям блок и варианти с твърд покрив, превъзхождащи продажбите на Vettes.