Каква е разликата между спортни автомобили и GT?

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium.

Както беше казано по-рано, автомобил GT, понякога известен като автомобил Grand Tourer, е високопроизводителен луксозен автомобил, предназначен да пътува на големи разстояния. Автомобилите GT обикновено побират 4-5 души и се предлагат с две или четири врати. Те са забележителни не само с възможностите си за шофиране на дълги разстояния, но и с ежедневната си практичност, без да се жертва производителността. Освен това автомобилите GT често са хомологирани (коригирани широко), за да ги направят конкурентоспособни в събития и състезания.

Спортните превозни средства обикновено са с две врати, двуместни с енергична производителност и бързо управление, като същевременно остават леки. Много спортни автомобили, противно на общоприетото предположение, не са страшно бързи. Всъщност някои от тях се задвижват от двигатели с по-малко от 100 конски сили. Поради лекото си тегло и добре настроените конфигурации за управление, те са в състояние да осигурят на шофьорите приятно изживяване при шофиране.

Работата на спортните автомобили

Спортната кола не изостава, когато автомобилът оживява в края на 1880-те. „В началото всяка кола беше спортна кола, тъй като не бяха практични или особено полезни в ежедневието“, каза Бригс Кънингам, известният американски производител на спортни автомобили от 50-те години на миналия век.

След това, започвайки през 1913 г., един Хенри Форд направи автомобила универсален, като използва движеща се поточна линия за масово производство на своя прост модел T при нечувани досега скорости и в нечувани досега количества. Останалото се погрижи за конкуренцията и свободното предприемачество. Повечето хора, които искаха кола, скоро можеха да си я позволят.

Автомобилни производители

След това дойде Голямата депресия. По-малките предприятия се провалиха и по-големите американски автомобилни производители прибягнаха до спешни мерки, нито една от които не включваше спортни превозни средства. Някои вярваха, че спортният автомобил е обречен, когато избухна ужасна нова световна война.

Но за пореден път експертите сгрешиха. В първите следвоенни години някои американци бяха освободени от безпрецедентно богатство и започнаха да отхвърлят местните автомобилни ценности в полза на автомобили, които изглеждаха отлично и бяха наистина забавни за шофиране. Назряваше революция, макар че в момента никой не го осъзнаваше. Спортният автомобил беше готов да очарова Америка, както никога преди не е бил очарован.