ЗАЩО АВТОМОБИЛЪТ С ОТВОРЕНО КОЛЕСО ФОРМУЛА Е НАЙ-ДОБРИЯТ ЗА УЧЕБНО УЧИЛИЩЕ

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium.

Любителите на скоростта имат много възможности за избор, когато става въпрос за задоволяване на тяхната нужда от скорост. Скоростта обаче, без умения, много пъти завършва със сълзи. Състезателните училища на Алън Берг използват състезателните автомобили с формула Tatuus с въглеродни влакна с отворено колело за нашите състезателни училищни програми по много конкретни и важни причини. Ето няколко от тези причини.

Формула с отворено колело

Състезателните автомобили с формула с отворени колела са специализирана платформа, създадена специално за състезания по пътищата, в сравнение с дизайна на пътни автомобили, който след това е адаптиран за състезателната писта.

Състезателната кола с формула с отворени колела трябва да се управлява със специфична техника – линия, плавност, прецизност – това е най-добрият начин за ефективно (бързо) обикаляне по пистата. Тази техника е приложима и може да се прехвърли към повечето други превозни средства, които се използват в автомобилни състезания, независимо дали това са автомобили с отворени колела или спортни автомобили със затворени колела.

В състезателните училища Allen Berg ние използваме шаси от въглеродни влакна, което е най-новата форма на развитие на шасито в автомобилния спорт (спрямо тръбна рамка или алуминиев монокок) поради безопасност, тегло и твърдост. Това е същата конструкция на шасито, която се използва във Формула 1, IndyCar и в прототипи от най-високо ниво в състезанията за спортни автомобили в Льо Ман и Дейтона.

При ABRS състезателните трансмисии изискват прецизно превключване и понижаване. Всички форми на състезателни автомобили изискват превключване, а високото ниво на техника, усвоено в автомобил с формула, ще направи превключването във всяка друга състезателна кола по-лесно и по-плавно, което печели общото време на обиколка.

Нашите състезателни автомобили не използват помощни средства за водача като ABS или контрол на сцеплението. Много други видове високопроизводителни превозни средства, които се експлоатират на състезателни писти, имат тези помощни средства за водача, което прави шофирането по пистата по-лесно, но изобщо не помага да се развият необходимите усещания и умения за контрол на автомобила, изисквани от състезателен пилот. Също така, когато едно колело е блокирано при спиране в един от нашите автомобили с отворени колела, то може да бъде видяно веднага от водача. И обратно, в затворена кола това е по-малко забележимо и понякога сте наясно, че сте заключили колело само след като погледнете в огледалото за обратно виждане и видите следа от син дим зад колата си.

Състезателните коли

И накрая, обратната връзка е незабавна. Състезателните автомобили в ABRS са твърдо пружинирани, така че водачът веднага ще разбере дали въведеното от него е неправилно. За сравнение, автомобилът със затворени колела е „по-мек“ и като такъв входът за управление отнема повече време, за да премине през автомобила до сетивата ви. Като пример, в пътна кола може да сте ударили педала на газта твърде агресивно и задният край да излезе на прекомерно 50 фута надолу по пътя. В автомобил с формула с отворени колела ще усетите как задният край излиза веднага щом задните колела започнат да се въртят.

Това са само някои от ключовите фактори, които допринасят за максимизиране на вашето преживяване, когато се запишете в една от програмите за състезателни училища в състезателните училища на Алън Берг. И гледката на онези „отворени“ предни колела – без калници – когато се откачите от пит лентата за първи път, е гледка, която никога няма да забравите.