Автомобилен мускул

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium.

Мускулните автомобили могат да бъдат проследени назад до точен момент във времето: есента на 1963 г., когато през 1964 г. е представен Pontiac Tempest GTO. Автомобилът е проектиран от John Z. DeLorean, главен инженер на Pontiac, чиято едноименна кола по-късно ще добави допълнително замъгляване на дефиницията на фразата “спортна кола”, преди да се появи в Back to the Future.

The Pontiac Tempest е пиеса в Понтиак, Мичиган.

Pontiac Tempest беше автомобил със среден размер и DeLorean го проектира, за да получи големия V8 на Pontiac с голям работен обем 383 кубически инча от пълноразмерните автомобили на компанията, което му дава максималната мощност, възможна в по-малък автомобил. GTO, който впоследствие щеше да се превърне в собствен модел, безсрамно изтръгна името на добре познат спортен автомобил, Ferrari 250 GTO. Буквите означават “Grand Tourismo Omologato”, препратка към създаването на модела, за да позволи на по-мощна версия на 250 да се състезава в състезания със спортни автомобили като 24-те часа на Льо Ман.

Шофьорите на Pontiac GTO се интересуваха главно от кратки изблици на ускорение през четвърт миля, което беше силата на автомобила. През 60-те години на миналия век поставянето на масивен V8 в типичен американски седан не е било предписание за реакция. Популярността на Pontiac GTO накара други американски автомобилни производители да отговорят със собствените си мускулни автомобили. Dodge Charger от 1969 г. е добре познат пример за ретро мускулна кола, най-известна със своята телевизионна звезда, като боядисаната в оранжево боя генерал Лий пенсионирана серия автомобил от The Dukes of Hazzard.

Неговите потомци, Dodge Charger и Challenger, са единствените останали истински мускулни коли, но тъй като линиите се размиват, пони колите като Mustang и Camaro все повече се поставят в категорията на мускулните автомобили.

Автомобил с пони

Пони колите са родени от един модел и името на категорията е ясна препратка към нея. На 17 април 1964 г. Ford Mustang от 1964 г. направи своята премиера на Световното изложение в Ню Йорк и неговият феноменален успех въведе изцяло нова категория пони коли. В същия ден дилърите на Ford в цялата страна свалиха капаците на автомобилите и продадоха 22 000 Mustang. През първата година на производство са произведени над 400 000 автомобила.

Други производители обърнаха внимание и отговориха със собствените си Mustang, което доведе до категорията пони коли. (Мустангът е порода коне.) (Разбрахте ли го?) През есента на 1966 г. дъщерното дружество на Ford Mercury представи Cougar, докато Chevrolet Camaro и Pontiac Firebird също дебютират като модели от 1967 г.